išijas muškarac

Što je išijas, uobičajeni simptomi i liječenje

Oštra, probadajuća bol ili trnci u nogama? Niste sami. Mnogi su iskusili ovu bol koju može uzrokovati pritisak na ishijadični živac.

Išijas je riječ koju dobro poznaju oni koji pate od bolova u leđima. Ona opisuje stanje u kojem je ishijadični živac, koji se proteže od donjeg dijela leđa do kraja nogu, pritisnut ili nadražen, što uzrokuje bol. Simptomi išijasa uključuju oštru bol ili trnce duž nogu i u stražnjici, koji mogu biti neprestani ili putovati duž nogu sve do stopala. Moguć je osjećaj slabosti, utrnutosti ili težine nogu. Mnogima se bol kod išijasa pogoršava dok sjede, a za to postoji dobar razlog. Pritisnuti živac često je posljedica hernije diska ili mišićnih problema, stoga je za rješavanje ovog problema najbolja upravo aktivnost koja osigurava pokretljivost kralježnice i mišića i sprječava moguću ukočenost.

Išijas i vaš posao

Mnogi koji boluju od išijasa zaposleni su na radnim mjestima koja iziskuju dugotrajno sjedenje. Primjerice, uredski radnici i profesionalni vozači često osjećaju bol u leđima i bol u ishijadičnom živcu. Liječenje išijasa ovisi o točnom uzroku stanja, budući da ih postoji čitav niz od infekcije do pomaka na kralježnici. Međutim, najčešći oblik liječenja je fizikalna terapija kako bi se ponovno aktivirali kralježnica i mišići te smanjio pritisak na sami živac.1 Išijas većinom prolazi kroz 6 tjedana2, ali u međuvremenu uzrokuje mnogo boli i patnje. Čak i iako vam je preporučena aktivnost, to ne znači da jednostavno možete napustiti svoje sjedeće radno mjesto.

Učinkovito kratkoročno ublažavanje boli kod išijasa

Iako bi bilo sjajno uzeti mjesec(e) bolovanja u svrhu što bržeg oporavka, često puta to nismo u mogućnosti i prisiljeni smo boriti se kako najbolje umijemo. Liječnik kojem ste se obratili vezano uz bolove koje osjećate kod išijasa može vam preporučiti protuupalni analgetik kao što je Brufen® Effect (ibuprofen) kako biste se lakše nosili s boli i nastavili sa svakodnevnim životom.

Brufen® Effect (ibuprofen) se koristi za kratkoročno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrensku glavobolju/glavobolju povezanu s migrenom, neuralgiju, zubobolju, bol u mišićima i zglobovima, bol u leđima, menstrualnu bol te simptoma obične prehlade i gripe uključujući i vrućicu

Pregled medicinskog sadržaja: medicinsko-regulatorna služba, Mylan Hrvatska d.o.o.

Datum odobrenja: 25. siječnja 2019.

Bol u leđima

Bol u leđima je čest problem. Bolove u leđima često uzrokuje ukočenost mišića. Kod ublažavanja nelagode može pomoći kretanje i lagano vježbanje.

Saznajte više

Bolovi u vratu i ramenima

Bolovi u vratu i ramenima vrlo su česti i može ih uzrokovati loše držanje, stres ili nošenje teških predmeta. Brufen® Effect je indiciran za liječenje blage do srednje jake boli.

Saznajte više