olakšanje menstrualne boli

Ublažavanje menstrualnih bolova

Primarna dismenoreja je drugi naziv za stanje koje često nazivamo menstrualni bolovi. Dok neke žene nisu žrtve ove raširene pojave, mnoge ipak osjećaju blagu do umjerenu bol svakog mjeseca.

Menstruacija je mjesečno krvarenje iz maternice koje nastupa nakon ovulacije. Kako i koliko dugo krvarite te osjećate li kakvu bol je individualno i nije kod svake isto. Kod većine žena krvarenje traje od 3 do 6 dana i za njegovog trajanja prisutna je određena nelagoda.

Menstrualni grčevi su bolni osjeti koji pogađaju mnoge žene prije i tijekom menstruacije. Bol, poznata kao dismenoreja ili menstrualni bolovi, varira od dosadne preko jake do ekstremne. Menstrualni grčevi počinju nakon ovulacije kada se jajašce oslobađa iz jajnika i putuje niz jajovod.

Tih dana u mjesecu moguće je očekivati blage grčeve, nadutost i razdražljivost. Međutim, nepodnošljivi grčevi i drugi simptomi koji utječu na kvalitetu života nisu baš prihvatljivi. Ako vam menstruacije uzrokuju značajnu bol, posavjetujte se s liječnikom koji vam može preporučiti odgovarajuće rješenje.

Nošenje s menstrualnim bolovima

Neke žene oko razdoblja menstruacije žude za čokoladom, no prije je razlog tome činjenica da je čokolada bogata magnezijem negoli svojstvo same čokolade.1

Druge žene olakšanje od bolnih i neugodnih menstruacija traže u poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Česte mjere uključuju lagane vježbe, zdravu prehranu i smanjen unos toksina poput nikotina i alkohola.

Ublažavanje menstrualnih bolova

Lijekovi koji se najčešće preporučaju za ublažavanje menstrualnih bolova su nesteroidni protuupalni lijekovi, kao npr. Brufen® Effect. Brufen® Effect je indiciran za kratkoročno simptomatsko uklanjanje blagih do umjerenih menstrualnih bolova.

Pažljivo pročitajte uputu o lijeku prije uzimanja bilo kakvih lijekova. Posavjetujte se s liječnikom ako ste zabrinuti ili uzimate druge lijekove koji mogu utjecati na ili pobijati djelovanje ibuprofena.

Preporučena doza Brufena® Effecta kod dismenoreje (prema Sažetku opisa svojstava lijeka /SmPC/)

Jedna tableta/vrećica granula od 400 mg jednom do tri puta dnevno, po potrebi. Razmak između uzimanja dvije doze mora biti najmanje 4-6 sati. Liječenje počinje pri pojavi prvih simptoma menstrualnih tegoba.

Brufen® Effect (ibuprofen) se koristi za kratkoročno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrensku glavobolju/glavobolju povezanu s migrenom, neuralgiju, zubobolju, bol u mišićima i zglobovima, bol u leđima, menstrualnu bol te simptoma obične prehlade i gripe uključujući i vrućicu.

Pregled medicinskog sadržaja: medicinsko-regulatorna služba, Mylan Hrvatska d.o.o.

Datum odobrenja: 25. siječnja 2019.

Upala

Upala je općenito dobra stvar jer ona podrazumijeva da se tijelo bori s infekcijom. No upala istovremeno može biti i neugodna i bolna. Protuupalni lijekovi mogu pomoći.

Saznajte više

Bolovi

Bolovi su dio života. No kada je bol toliko jaka da vas sprečava u uživanju u životu, vrijeme je da potražite pomoć. Brufen® Effect je uobičajeni lijek za blage do srednje jake bolove.

Saznajte više