bol pri tenzijskoj glavobolja u žena

Kako nastaju glavobolje?

Iako su glavobolje poznate kao dobar stari izgovor za izbjegavanje neugodnih aktivnosti, one su itekako stvarna pojava i istinski i stalan problem za mnoge.

Glavobolje pogađaju gotovo svakoga u ovom ili onom trenutku. Čak su i najzdraviji iskusili poznato stalno pulsiranje koje signalizira glavobolju. Većina glavobolja ima savršeno razuman i očit uzrok, kao što su dehidracija, PMS, nedostatak sna ili napad virusa gripe ili prehlade. Tenzijska glavobolja obično je uzrokovana pretjeranim radom ili prevelikom brigom, budući da prekomjerni stres uzrokuje stezanje mišića i smanjen dotok krvi u vrat i glavu.1 „Cluster“ glavobolja (odnosno glavobolja „u nakupinama“) opisuje stanje kod kojeg se svakodnevno javlja oštra bol u glavi tijekom kraćeg vremenskog razdoblja, poput jednog tjedna, nakon čega slijedi dulje razdoblje bez glavobolje. Podložnost ovakvoj vrsti glavobolje može biti genetska ili uzrokovana uzimanjem određenih lijekova ili alkohola.2

Glava koja boli je pravo mučenje

Kad ste u nemilosti jake glavobolje, čak i najjednostavnije stvari predstavljaju veliki napor. Glavobolje su posebice nezgodne ako se radi o bitnim rokovima ili važnom događanju na koje morate ići. Dok traje glavobolja teško se koncentrirate, osjetljivi ste na buku i jaku svjetlost, pa društvena okupljanja predstavljaju najgore moguće mjesto za potencijalni oporavak. Čak i ako ste kod kuće, okruženi udobnošću vlastitog doma, neprestana glavobolja može zagorčati život. Ne možete raditi i teško se koncentrirate, čak vam i gledanje TV programa predstavlja napor. Stoga je uputno znati kako se učinkovito boriti s glavoboljom kada ona nastupi.

Kako se riješiti glavobolje

Neki su skloniji glavoboljama od drugih, no one nisu toliko strašne kako bi se moglo činiti. Dobar lijek u većini slučajeva je odlazak na počinak kako biste je prespavali. Većina se jutrom probudi bez nje. Također biste trebali piti puno vode jer dehidracija može doprinijeti boli. Dugoročno, moguće su promjene životnog stila kako bi se poboljšalo cjelokupno zdravlje, a čime se mogu spriječiti glavobolje. Neke od mjera su smanjenje poslovnog opterećenja ili rjeđe konzumiranje kave i alkohola.

Međutim, ponekad je nemoguće zaspati, a čekanje da dugoročnije promjene životnog stila zažive predstavlja luksuz koji si ne možete priuštiti. Uz stres zbog zadanih rokova, možda i dalje morate odlaziti na posao usprkos boli. Ako patite od čestih glavobolja, posavjetujte se s liječnikom kako biste utvrdili da one nisu simptom nekog ozbiljnijeg problema. Za one koji su preopterećeni poslom, liječnik može preporučiti protuupalni analgetik poput Brufena® Effecta (ibuprofen) koji nudi brzo rješenje za ublažavanje glavobolje.

Brufen® Effect (ibuprofen) se koristi za kratkoročno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrensku glavobolju/glavobolju povezanu s migrenom, neuralgiju, zubobolju, bol u mišićima i zglobovima, bol u leđima, menstrualnu bol te simptoma obične prehlade i gripe uključujući i vrućicu

Pregled medicinskog sadržaja: medicinsko-regulatorna služba, Mylan Hrvatska d.o.o.

Datum odobrenja: 25. siječnja 2019.

Migrena

Migrena je vrlo jak uzrok glavobolje koji je nemoguće ignorirati. Često rezultira mučninom i povraćanjem. Brufen® Effect dokazano pomaže kod ublažavanja simptoma migrene.

Saznajte više

Vrućica

Vrućica je normalni dio procesa kojim se tijelo bori protiv infekcije bakterijama i virusima. Za ublažavanje simptoma vrućice često se primjenjuje ibuprofen. Tijelo se još uvijek može boriti protiv infekcije, čak i kada više nema vrućice.

Saznajte više