Sve o lijeku Brufen® Effect

Saznajte još više o ovome poznatom i dokazano učinkovitom lijeku za ublažavanje boli.

Brufen® Effect je analgetik koji pripada skupini lijekova koji se nazivaju nesteroidnim protuupalnim lijekovima. Aktivni sastojak je ibuprofen koji većina ljudi poznaje kao lijek za ublažavanje boli, koji je podjednako učinkovit kod ublažavanja upala i smanjenja povišene tjelesne temperature.

Brufen® Effect Rapid

Jedna filmom obložena tableta sadrži 684 mg ibuprofenlizina, što odgovara 400 mg ibuprofena

Učinkovitost, dobar profil gastrointestinalne podnošljivosti te trajanje i brz nastup djelovanja odlučujući su čimbenici kod odabira bezreceptnog lijeka za ublažavanje boli. Formulacije soli ibuprofena, kao što je ibuprofenlizin, razvijene su upravo kako bi se unaprijedila brzina analgetskog djelovanja. Ibuprofenlizin u usporedbi s klasičnim formulacijama ibuprofena u tabletama, ima povećanu topljivost, postiže veće i ranije vršne koncentracije u plazmi, ima brži početak djelovanja bez povećanja incidencije nuspojava.


Glavne namjene Brufen® Effecta

Brufen® Effect je indiciran za ublažavanje kratkotrajne akutne boli i vrućice. Postoji velika šansa da ste se već dosada susreli s ibuprofenom u nekome od dostupnih oblika, i možda ste već dobro upoznati s njegovim namjenama i učincima.

Brufen® Effect (ibuprofen) se koristi za kratkoročno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrensku glavobolju/glavobolju povezanu s migrenom, neuralgiju, zubobolju, bol u mišićima i zglobovima, bol u leđima, menstrualnu bol te simptoma obične prehlade i gripe uključujući i vrućicu.

Gdje i kako možete doći do Brufen® Effecta

Brufen® Effect možete pronaći u različitim jačinama od 200 i 400 mg, kao lijek koji je dostupan bez recepta. Postoje i različite formulacije, pa ako vašem djetetu (starijem od 8 godina) ili vama gutanje tableta teško pada i preferirate lijek u granulama, možete dobiti odgovarajući pripravak na temelju vaših specifičnih potreba. Za djecu mlađu od 8 godina na tržištu je bez recepta dostupan Brufen® sirup.

Savjetujte se sa svojim ljekarnikom ili liječnikom ako imate pitanja u vezi s odgovarajućom primjenom i doziranjem te svakako uvijek pažljivo pročitajte upute priložene uz lijek prije početka uzimanja bilo kojeg lijeka.

Brufen Akut Duo 200 mg/500 mg filmom obložene tablete

Brufen® Akut Duo filmom obložene tablete sadrže 200 mg ibuprofena i 500 mg paracetamola.

Djelovanje ibuprofena i paracetamola razlikuje se u mjestu i načinu djelovanja. Komplementarni načini djelovanja ibuprofena i paracetamola u jednoj tableti pruža sinergijski učinak što rezultira jačim ublažavanjem boli i vrućice, nego pri djelovanju ibuprofena ili paracetamola pojedinačno. Brufen® Akut Duo 200 mg/500 mg filmom obložene tablete imaju brzi početak djelovanja koje se postiže već nakon od 15 minuta od uzimanja, a učinak na bol i povišenu temperaturu traje više od 8 sati.

Brufen® Akut Duo koriste se za bol koja zahtijeva analgeziju jaču od one koju mogu pružiti samo ibuprofen ili samo paracetamol, kao što su migrena, glavobolja, boli u leđima, bol u mišićima, simptomi prehlade i gripe, grlobolja i vrućica.

Brufen® Akut Duo zadaje dvostruki udarac boli i povišenoj temperaturi. Dostupan je u svim ljekarnama bez recepta.

Pregled medicinskog sadržaja: medicinsko-regulatorna služba, Viatris Hrvatska d.o.o.

Datum odobrenja: 15. lipnja 2023.

  • Sources

    1. Sažetak opisa svojstava lijeka za Brufen Effect Rapid 684 mg filmom obložene tablete
    2. Bjarnason I. et al. Differing disintegration and dissolution rates, pharmacokinetic profiles and gastrointestinal tolerability of over the counter ibuprofen formulations Journal of Pharmacy and Pharmacology, 70 (2018), pp. 223–233
    3. Miles L et al. Predicting rapid analgesic onset of ibuprofen salts compared with ibuprofen acid: T(lag), T(low), T(med), and a novel parameter, T(C)(maxRef). Curr Med Res Opin. 2018 Aug; 34(8):1483-1490.

Ibuprofen

Ibuprofen je protuupalni lijek za ublažavanje boli koji je primjeren u slučaju privremene boli. Dostupan je u različitim oblicima: u tabletama i u obliku granula za oralnu primjenu kao i sirupu za djecu. Dolazi i u različitim jačinama ovisno o Vašim potrebama.

Saznajte više

Glavobolja

Glavobolja je općenito vrlo česta pojava, no postoje različite vrste glavobolje koje na vas mogu utjecati na različite načine. Glavobolje mogu nastupiti u najnezgodnijim trenucima i mogu vas spriječiti u sudjelovanju u vašim svakodnevnim aktivnostima.

Saznajte više