Gripa

Gripa je sezonska bolest koju svake godine očekujemo s dolaskom zimskih mjeseci, a uzrokovana je virusom influence. Postoje tri tipa virusa – A, B i C, a najčešći uzročnik sezonske gripe je virus influence tipa A. Virus gripe uzrokuje akutnu infekciju dišnog sustava. Vrijeme inkubacije, odnosno vrijeme od ulaska virusa u organizam do pojave simptoma je od jednog do četiri dana. Virus se prenosi kapljično, kašljanjem, kihanjem i indirektnim putem kada izlučevine iz nosa ili grla dospiju na predmete ili ruke, kojima onda dodirujemo oči, usta ili nos. Oboljeli od gripe su zarazni od jednog dana prije pojave simptoma do najčešće pet dana od početka bolesti, a u rijetkim slučajevima i do dva tjedna. U Hrvatskoj godišnje od gripe oboli oko 60 000 ljudi.

Simptomi gripe imaju nagli početak i obično se razvijaju unutar tri do šest sati. Simptomi koji se javljaju prvi su, visoka temperatura (38 – 40 ºC), glavobolja, jaki bolovi u mišićima, umor i opća slabost, a naknadno se javljaju respiratorni simptomi kao što su suhi kašalj, sekrecija iz nosa, kihanje i grlobolja. Uobičajeno trajanje ove bolesti je od sedam do deset dana, nakon čega umor i slabost mogu potrajati i dulje vrijeme. Gripu treba razlikovati od obične prehlade kod koje se već u početku javljaju respiratorni simptomi, a ne javlja se visoka temperatura te su glavobolja, bolovi u mišićima i umor manje izraženi. Za razliku od prehlade, gripa je ozbiljna bolest koja kod djece, starijih i kroničnih bolesnika može dovesti do komplikacija kao što su bronhitis, upala pluća, miokarditis i encefalitis te takva stanja mogu biti životno ugrožavajuća.

Kod pojave prvih simptoma gripe nije potrebno odmah ići liječniku. Važno je mirovati, unositi dovoljno tekućine i uzimati lijekove za snižavanje temperature. Gripa je uzrokovana virusom te primjena antibiotika nije opravdana. U liječenju se ponekad koriste i antivirusni lijekovi.

Ukoliko simptomatsko liječenje nije dovoljno te se visoka temperatura ne uspijeva spustiti dulje od četiri do pet dana, u slučaju intenzivnijeg kašlja s bolovima u prsima, osjećaja kratkoće daha, pojave osipa ili poremećaja svijesti potrebno je javiti se liječniku.

U borbi protiv gripe važno je hraniti se zdravo, unositi dovoljno vitamina prehranom, boraviti na svježem zraku, izbjegavati zatvorene prostore, ne dolaziti u bliski kontakt s oboljelima od gripe i redovno prati ruke. Najučinkovitija zaštita od gripe svakako je cjepivo koje se posebno preporuča starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima sa srčanim i krvožilnim bolestima, kroničnim plućnim bolesnicima, hematološkim bolesnicima, oboljelima od šećerne bolesti i svima s oslabljenim imunološkim sustavom.

Gripa je bolest koja obično traje od sedam do deset dana i spontano prolazi uz simptomatsko liječenje. Međutim, kod određenog broja oboljelih koji su kronični bolesnici može doći do komplikacija. U svijetu godišnje tri do pet milijuna ljudi ima teži tijek bolesti, pa gripu zato ne treba podcjenjivati.

Brufen® Effect (ibuprofen) nesteroidni je protuupalni lijek koji je u Hrvatskoj široko dostupan u ljekarnama i učinkovita je pomoć u ublažavanju simptoma gripe ili obične prehlade.

Savjetujte se sa svojim ljekarnikom ili liječnikom ako niste sigurni koju bi dozu trebali primijeniti i svakako uvijek pročitajte upute priložene uz proizvod prije nego što započnete uzimati bilo koji lijek.

Brufen® Effect (ibuprofen) koristi se za kratkoročno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrensku glavobolju/glavobolju povezanu s migrenom, neuralgiju, zubobolju, bol u mišićima i zglobovima, bol u leđima i menstrualnu bol, kao i simptome obične prehlade i gripe uključujući i vrućicu.

Podaci dostupni u Viatris Hrvatska d.o.o.

Pregled medicinskog sadržaja: medicinsko-regulatorna služba, Viatris Hrvatska d.o.o.

Datum odobrenja: 15. lipnja 2023.