upala vrata muškarac

Upala i protuupalni lijekovi

Upala je naziv koji se često povezuje s bolesti općenito, no što ona stvarno podrazumijeva i je li riječ o dobroj pojavi?

Upala je općeniti naziv za proces tijekom kojeg se imunološki sustav – u obliku bijelih krvnih stanica – bori protiv upale u tijelu. Ovu vrstu upale karakterizira bol, crvenilo i oticanje inficiranih mjesta. Određene vrste infekcija mogu biti popraćene vrućicom, zimicom, glavoboljama i ukočenosti mišića.1 Ukratko, upala je obično pozitivan znak, koji ukazuje na to da se tijelo aktivno bori protiv infekcije, no može biti neugodno iskustvo za oboljelu osobu. Protuupalni lijekovi kao što je ibuprofen mogu pomoći tijekom napada virusa prehlade ili gripe tako što ublažavaju upalu i povezani osjećaj neugode.

Protuupalni lijekovi za artritis i menstrualne bolove

Premda je upala obično dobra stvar, postoje i trenuci kada tijelo greškom uzrokuje upalu nekog mjesta te time oštećuje osjetljivu hrskavicu između zglobova. Riječ je o čestoj pojavi i stanju koje se naziva artritis, od kojeg boluje puno starijih ljudi, pogotovo onih koji su u mladosti doživjeli ozljede. Artritis se često liječi nesteroidnim antireumaticima. U slučaju osteoartritisa ili artroze vrlo učinkovit je i kristalični glukozaminsulfat (Arthryl®) koji usporava progresiju bolesti i smanjuje bol.

Još jedan primjer neželjene upale je ona do koje dolazi u maternici žene, u danima kada nastupa mjesečnica. Mišići koji obavijaju maternicu nježno se stežu kako bi izbacili nakupljenu krv, no ovaj je prirodni proces često popraćen s boli. Protuupalni lijekovi, kao što je Brufen® Effect, koji sadrže ibuprofen, indicirani su za ovu vrstu boli, s ciljem ublažavanja menstrualne boli.

Borba protiv upale i ublažavanje boli

Ibuprofen – kao što je Brufen® Effect- najčešći je i jedan od najuniverzalnijih lijekova za ublažavanje različitih vrsta boli, vrućice i upale. Osobe oboljele od prehlade ili gripe, ili koje pate od vrućice, glavobolja, menstrualne boli, artritisa, boli u mišićima, boli u zglobovima i bilo kojih drugih stanja, mogu osjetiti olakšanje nakon uzimanja ovog lijeka. Kada ste lišeni boli i neugode uzrokovanih upalom, možete se kvalitetnije posvetiti svojim svakodnevnim aktivnostima i obvezama, kao što su posao, briga za obitelj i briga o sebi.

Brufen® Effect je široko dostupan u Hrvatskoj u različitim formulacijama i dozama. Savjetujte se sa svojim ljekarnikom ili liječnikom ako niste sigurni koju bi dozu trebali primijeniti i svakako uvijek pročitajte upute priložene uz proizvod, prije nego što započnete uzimati bilo koji lijek.

Brufen® Effect (ibuprofen) se koristi za kratkoročno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrensku glavobolju/glavobolju povezanu s migrenom, neuralgiju, zubobolju, bol u mišićima i zglobovima, bol u leđima, menstrualnu bol te simptoma obične prehlade i gripe uključujući i vrućicu

Pregled medicinskog sadržaja: medicinsko-regulatorna služba, Mylan Hrvatska d.o.o.

Datum odobrenja: 25. siječnja 2019.

Uganuća i istegnuća

Uganuća i istegnuća su različite ozljede, no stanja su slična i oba podrazumijevaju bol. Može doći i do oticanja i upale, pa protuupalni lijekovi protiv bolova kao što je Brufen® Effect može pomoći ublažiti blagu do srednje jaku bol uzrokovanu uganućima i istegnućima.

Saznajte više

Menstrualna bol

Menstrualni grčevi su bolne senzacije koje pogađaju brojne žene prije i tijekom menstruacije. Brufen® Effect djeluje brzo i učinkovito kod menstrualnih bolova. Brufen® Effect snižava povišene razine prostaglandina te smanjuje pasivni i aktivni pritisak unutar maternice, kao i učestalost kontrakcija maternice.

Saznajte više