simptomi vrućice beba

Kako liječiti vrućicu kod djece.

Vrućica je sama po sebi već vrlo neugodan simptom kada je morate iskusiti kao odrasla osoba, no može biti još teže vidjeti dijete s vrućicom. Saznajte kako pristupiti vrućici kod djece i kako Brufen® sirup može učinkovito liječiti vrućicu kod djece.

Vrućica je čest naziv kojim se opisuje povišena tjelesna temperatura, koja se često definira kao ona iznad 37 °C koja često dolazi s običnom prehladom ili napadom gripe, ali i ostalim infektivnim bolestima. Povišena temperatura najvjerojatnije je dio obrambenog mehanizma kojim se tijelo bori protiv infekcije. Međutim, iako je vrućica uobičajeni dio oporavka, može uzrokovati puno nelagode, posebno kod djece. Vrućica može narasti do vrlo visokih temperatura, pogotovo kod djece, što je iscrpljujuće, isto tako može uzrokovati osjećaj zimice ili vrućine, koji se izmjenjuju, što može biti uznemirujuće iskustvo za dijete.

Kada liječiti vrućicu kod djeteta

Izmjerene vrijednosti tjelesne temperature kod dojenčadi i djece rektalno iznad 38 °C, aksilarno iznad 37 °C, oralno iznad 37.5 °C, a u uhu 38 °C označavaju povišene vrijednosti. Novorođenčad je posebno osjetljiva. Ako je vaše dijete mlađe od 3 mjeseca, trebali biste kontaktirati liječnika ukoliko vaša beba dobije vrućicu. Kod dojenčadi je najpouzdanije mjeriti temperaturu rektalno, tj. „u guzi“. Tjelesna temperatura od 40 °C i iznad kod sve djece razlog je za neodgodiv posjet liječniku.

Izmjerene vrijednosti tjelesne temperature kod dojenčadi i djece rektalno iznad 38 °C, aksilarno iznad 37 °C, oralno iznad 37.5 °C, a u uhu 38 °C označavaju povišene vrijednosti.

Kada vaše dijete napuni 3 mjeseca, možda ćete mu moći davati analgetike kao što je Brufen® sirup, prema uputama vašeg liječnika i nakon što pažljivo pročitate upute. Brufen® sirup je indiciran za liječenje vrućice, za potrebe smanjenja visoke temperature i vašem djetetu može pružiti olakšanje od vrućice. Uz primjenu lijekova za sniženje tjelesne temperature roditelji trebaju primjeniti i fizikalne mjere za snižavanje temperature te davati djetetu dovoljno vode ili čaja.

Dijete treba razodjenuti, a u prostoriji osigurati prozračnost i optimalnu temperaturu.

Dijete se može i kupati u vodi s temperaturom koja je 2-3 ˚C niža od izmjerene temperature tijela, tijekom 20–ak minuta. Učinkovito je i učestalo brisanje kože spužvicom ili mokrim ručnikom. Ako vrućica ne reagira na lijek i ostale, tzv. fizikalne metode trebali biste kontaktirati svojeg liječnika. 2

Liječenje vrućice kod beba i djece ibuprofenom

Djeca s vrućicom često imaju poteškoća kada je u pitanju spavanje, što može dovesti do besanih noći, kako za djecu, tako i za roditelje. Primjena blagih lijekova protiv bolova može pružiti određeno olakšanje kod osjećaja neugode povezanih s vrućicom. Brufen® sirup je indiciran za kratkotrajno simptomatsko liječenje blagih do umjerenih bolova kao što su menstrualna bol, zubobolja i za simptomatsko ublažavanje glavobolje, uključujući i migrenu, ozljeda mekih tkiva kod iščašenja i uganuća te vrućice i tegoba uslijed obične prehlade.

Pregled medicinskog sadržaja: medicinsko-regulatorna služba, Mylan Hrvatska d.o.o.

Datum odobrenja: 25. siječnja 2019.

Vrućica

Vrućica je normalni dio procesa kojim se tijelo bori protiv infekcije bakterijama i virusima. Za ublažavanje simptoma vrućice često se primjenjuje ibuprofen. Tijelo se još uvijek može boriti protiv infekcije, čak i kada više nema vrućice.

Saznajte više

Lijekovi za gripu i prehladu

U usporedbi s relativno blagim simptomima obične prehlade, gripa je ozbiljnija bolest kod koje se oboljela osoba osjeća izrazito loše i može biti bolesna i tjednima.

Saznajte više