simptomi vrućice beba

Vrućica kod djece.

Vrućica se definira kao porast tjelesne temperature iznad 38 °C mjereno rektalno ili u uhu, aksilarno (pod pazuhom) iznad 37 °C i oralno (u ustima) iznad 37,5 °C. Vrućica je simptom bolesti, a ne bolest sama po sebi te je često korisna jer pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv infekcije. Najčešći uzrok vrućice su virusne infekcije, prvenstveno respiratornog sustava, kada su uz vrućicu najčešće prisutni i grlobolja, promuklost, kašalj i iscjedak iz nosa. Drugi najčešći uzrok su infekcije probavnog sustava, često uz bolove u trbuhu, proljev i povraćanje.

Rjeđi uzrok su bakterijske infekcije mokraćnih puteva, ždrijela, srednjeg uha i upale pluća, a vrlo rijetko autoimune, sistemske i zloćudne bolesti. Jedan od uzroka je i nicanje zuba kada se često pojavljuje blagi porast temperature. Važno je znati kako se vrućica može zapaziti i nakon cijepljenja i uzimanja lijekova, ali i uslijed dehidracije i predugog boravka djeteta na suncu. Kod pojave vrućice dijete često postaje mirnije ili plačljivo, toplog zažarenog lica i hladnijih okrajina, kao i blijede kože, uz „zacakljene“ oči. Vrućicu obično prati zimica i tresavica.

Sve navedene simptome treba shvatiti ozbiljno i na vrijeme reagirati. Iako se već samim dodirom često može ustanoviti da dijete ima povišenu temperaturu bitno je radi preciznog mjerenja kod kuće uvijek imati toplomjer. Tjelesna se temperatura može mjeriti na više mjesta – ispod pazuha (aksilarno), u anusu (rektalno), u uhu ili na čelu. Kod djece je međutim najpouzdanije aksilarno mjerenje.

Za snižavanje temperature koriste se lijekovi kao što su paracetamol ili ibuprofen.

Kod djece starosti do 18. godine života za snižavanje tjelesne temperature ne smije se primjenjivati acetilsalicilna kiselina zbog mogućih opasnih nuspojava. Uz lijekove važna je primjena fizikalnih metoda spuštanja tjelesne temperature. Kod djece se često koristi standardna metoda vlaženja tijela spužvom natopljenoj u mlakoj vodi. Važno je znati kako se djeca nikada ne smiju uranjati u hladnu vodu jer osim nelagode to može izazvati i drhtavicu, ali i dodatno daljnje povišenje tjelesne temperature.

Uz lijekove i spomenute fizikalne metode, neophodno je da dijete uzima dovoljno tekućine. Kod dojenčadi (djeca do prve godine života) kod pojave vrućice potrebno se odmah posavjetovati sa pedijatrom.

Ukoliko temperatura poraste do 39 °C rektalno, a dijete uz to navodi glavobolju, malaksalost, razdražljivost i pospanost ili se javljaju proljev i povraćanje, bolno i oskudno mokrenje te ukoliko boluje od neke kronične bolesti odmah je potrebno posavjetovati se s liječnikom.

Brufen® sirup indiciran je za kratkotrajno simptomatsko liječenje blagih do umjerenih bolova kao što su menstrualna bol i zubobolja te za simptomatsko ublažavanje glavobolje, uključujući i migrenu, ozljede mekih tkiva kod iščašenja i uganuća te vrućice i tegoba uslijed obične prehlade. Prije uporabe svakako pročitajte uputu o lijeku i pažljivo ga dozirajte.

Podaci dostupni u Mylan Hrvatska d.o.o.

Pregled medicinskog sadržaja: medicinsko-regulatorna služba, Mylan Hrvatska d.o.o.

Datum odobrenja: 4. lipnja 2020.

Vrućica

Vrućica je normalni dio procesa kojim se tijelo bori protiv infekcije bakterijama i virusima. Za ublažavanje simptoma vrućice često se primjenjuje ibuprofen. Tijelo se još uvijek može boriti protiv infekcije, čak i kada više nema vrućice.

Saznajte više

Lijekovi za gripu i prehladu

U usporedbi s relativno blagim simptomima obične prehlade, gripa je ozbiljnija bolest kod koje se oboljela osoba osjeća izrazito loše i može biti bolesna i tjednima.

Saznajte više