Reumatoidni artritis (RA)

Reumatoidni artritis je autoimuna kronična i sistemska upalna bolest vezivnog tkiva koja oštećuje mišićno-koštani sustav te može zahvatiti i unutarnje organe. Javlja se u oko jedan posto populacije. Tri puta češće obolijevaju žene u dobi od 30 – 60 godina, pri čemu učestalost obolijevanja raste s godinama starosti. Rizik raste i u obiteljima s prisutnim RA-om.

Uzrok bolesti još uvijek je nepoznat. Dokazano je da oboljeli imaju autoimunu reakciju, što znači da stvaraju antitijela na stanice vlastitog organizma. Kod 30 % oboljelih dokazana je genetska predispozicija bolesti. Smatra se da u pokretanju bolesti ulogu imaju infekcijski uzročnici kao što su bakterije i virusi. Nakon savladavanja infekcije, upalni procesi većinom se gase, no u pojedinim se slučajevima nastavljaju i djeluju na vlastite stanice i tkiva. Takav autoimuni proces dovodi do oštećenja unutar zgloba, kao što su upala zglobne čahure, propadanje hrskavice, stvaranje ožiljnog tkiva, nakupljanje upalne tekućine u zglobu, razaranje okolne kosti, tetiva i ligamenata. Upalom mogu biti zahvaćene i male krvne žile bilo kojeg organa.

Zaključno, danas je najprihvatljivija teorija uzroka bolesti ona o abnormalnom i autoimunom odgovoru u kombinaciji s genetskom predispozicijom i prethodnom virusnom ili bakterijskom infekcijom, odnosno teorija o više uzročnika koji kod predisponiranih osoba dovode do pojave bolesti.

Kod više od polovice oboljelih bolest započinje postupno, podmuklim nastupom u vidu općih simptoma ili nešto rjeđe, kod trećine oboljelih, kao akutna upala zglobova, tj. artritis, bez prethodnih simptoma.

Opći znakovi mogu uključivati bolove po cijelom tijelu, slabost, malaksalost, umor, opće loše osjećanje, povišenu tjelesnu temperaturu i depresiju.

Artritis najčešće zahvaća male zglobove šaka i stopala, ručne zglobove, gležnjeve, ramena i koljena, češće simetrično lijevo-desno. Bolesnici primjećuju oteklinu zgloba prekrivenog crvenijom i toplijom kožom, osjećaju bol, ukočenost i otežanu pokretljivost zglobova i to osobito u jutarnjim satima. Ako ukočenost zgloba traje više od pola sata usprkos razgibavanju, a tegobe traju svakodnevno tijekom barem šest tjedana, potrebno je javiti se liječniku. Upala malih krvnih žila bilo kojeg organa upućuje na multiorgansku bolest, obično s težim tijekom i lošijom prognozom.

Postavljanje dijagnoze nije uvijek jednostavno, osobito  u početnim fazama kada dominiraju opći simptomi. Dobrim opisom tegoba i liječničkim pregledom postavlja se sumnja na reumatoidni artritis, a bolest se potvrđuje laboratorijskim pretragama, dijagnostičkim ultrazvukom i radiološkom obradom. Dijagnostikom se određuje aktivnost i uznapredovalost bolesti, prognoza onesposobljenosti zbog oštećenja zglobova i oštećene funkcije unutarnjih organa.

Cilj liječenja je ukloniti upalu, spriječiti nastanak invaliditeta, odnosno sačuvati kvalitetu života. Potrebno je postići kliničku remisiju bolesti, a preduvjet je rano postavljanje dijagnoze i rana primjena adekvatne terapije.

Liječenje lijekovima je protuupalno i obuhvaća lijekove iz skupine nesteroidnih antireumatika, kortikosteroida, lijekove koji modificiraju bolest ili biološke lijekove.

Neizostavno je i nefarmakološko liječenje: fizikalna terapija, kineziterapija, medicinska rehabilitacija, radna terapija, ortoze i pomagala za samopomoć, kirurške intervencije i edukacija bolesnika – aktivno sudjelovanje bolesnika ključno je za uspješno liječenje.

S napretkom tehnologije i medicine, prognoza bolesti danas je značajno bolja, osobito ako se s terapijom započne u ranim fazama.

Jedan od najčešćih lijekova za liječenje boli je ibuprofen. To je nesteroidni protuupalni lijek (NSAR) čije djelovanje ublažava upalu i bol. Ibuprofen također snižava i povišenu tjelesnu temperaturu.

Brufen® Effect (ibuprofen) široko je dostupan u Hrvatskoj u prilagodljivim formulacijama i veličinama doziranja. Obratite se svom liječniku ili ljekarniku ako niste sigurni u ispravno doziranje i obavezno proučite priloženu uputu o lijeku prije početka uzimanja bilo kakvih lijekova.

Brufen® Effect (ibuprofen) koristi se za kratkoročno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrensku glavobolju/glavobolju povezanu s migrenom, neuralgiju, zubobolju, bol u mišićima i zglobovima, bol u leđima i menstrualnu bol, kao i simptome obične prehlade i gripe, uključujući i vrućicu.

Podaci dostupni u Viatris Hrvatska d.o.o.

Pregled medicinskog sadržaja: medicinsko-regulatorna služba, Viatris Hrvatska d.o.o.

Datum odobrenja: 15. lipnja 2023.