olakšanje menstrualne boli

Bolna menstruacija ili dismenoreja

Bolna menstruacija nije bolest u pravom smislu riječi, već sindrom bola koji nastaje jedan do tri dana prije i tijekom menstrualnog krvarenja. Najintenzivnija je u prva 24 sata. Javlja se u donjem dijelu trbuha, lumbalnom dijelu leđa, a ponekad se širi i u natkoljenice. Rjeđe je praćena glavoboljom, mučninom, povraćanjem, proljevom i iznimno kolapsom. Bol može biti oštra i grčevita (spastička dismenoreja) ili tupa, mukla i kontinuirana (kongestivna dismenoreja).

Dismenoreja je najčešći razlog dolaska ginekologu u adolescentnoj dobi. Smatra se da ovakvu bol osjeća 50 do 60 posto žena koje imaju menstruaciju. Smanjuje se s godinama i brojem poroda. Procjenjuje se da deset posto (10%) žena ima simptome koji nadilaze njihovu sposobnost normalnog funkcioniranja, pa stoga predstavlja značajan javnozdravstveni problem.

U najvećem broju slučajeva pregledom i pretragama ne uspijeva se utvrditi uzrok dismenoreji. Tada govorimo o primarnoj dismenoreji. Javlja se od jedne, pa sve do godinu i pol nakon prve menstruacije. Pod pojmom sekundarne dismenoreje podrazumijeva se organska bolest. Najčešće su endometrioza, adenomioza, miomi, polipi, upalni procesi u zdjelici, a mogu se javiti neovisno o dobi pacijentice.

Kod spastičke dismenoreje, zbog pada razine hormona na završetku menstruacijskog ciklusa, dolazi do stezanja krvnih žila sluznice maternice i posljedično smanjenog dotoka kisika, što rezultira proizvodnjom povišenih razina kemijskih glasnika, prostaglandina. Prostaglandini potiču kontrakcije maternice i uzrokuju bol. Ulaskom u krvotok uzrokuju poremećaj općeg stanja. Kongestivna dismenoreja nastaje zbog zastojnih promjena krvnog optoka kroz maternicu, jajovode, jajnike i zdjelicu.

Dijagnoza se temelji na detaljnoj ginekološkoj anamnezi i ginekološkom pregledu. Ultrazvučnim pregledom isključuju se uzroci sekundarne dismenoreje.

Najučinkovitije je liječenje lijekovima. Na prvom mjestu su nesteroidni protuupalni antireumatici. Lijek treba početi uzimati kod najblažih simptoma dok koncentracija prostaglandina nije dosegla svoj maksimum. Kod jako izraženih simptoma, čak i dan, dva prije očekivanog krvarenja.

Pacijentice koje istovremeno trebaju zaštitu od trudnoće mogu koristiti oralne hormonske kontraceptive. Izbor može biti i intrauterini uložak s levonorgestrelom.

Kod težih slučajeva koristi se stimulacija živaca maternice (TENS) i kirurške tehnike presijecanja živčanih niti maternice.

Prognoza bolesti je dobra kod pacijentica koje imaju uvid u svoju situaciju, koje su suradljive i svjesne da se trudom postiže izlječenje.

Brufen® Effect (ibuprofen) indiciran je za ublažavanje menstrualnih bolova.

Preporučena doza Brufena® Effecta kod dismenoreje je jedna tableta ili vrećica granula od 400 mg jednom do tri puta dnevno, po potrebi. Razmak između uzimanja dvije doze mora biti najmanje 4 – 6 sati. Liječenje počinje pri pojavi prvih simptoma menstrualnih tegoba.

Brufen® Effect (ibuprofen) koristi se za kratkoročno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrensku glavobolju/glavobolju povezanu s migrenom, neuralgiju, zubobolju, bol u mišićima i zglobovima, bol u leđima i menstrualnu bol, kao i simptoma obične prehlade i gripe, uključujući i vrućicu.

Podaci dostupni u Viatris Hrvatska d.o.o.

Pregled medicinskog sadržaja: medicinsko-regulatorna služba, Viatris Hrvatska d.o.o.

Datum odobrenja: 15. lipnja 2023.

Upala

Upala je općenito dobra stvar jer ona podrazumijeva da se tijelo bori s infekcijom. No upala istovremeno može biti i neugodna i bolna. Protuupalni lijekovi mogu pomoći.

Saznajte više

Bolovi

Bolovi su dio života. No kada je bol toliko jaka da vas sprečava u uživanju u životu, vrijeme je da potražite pomoć. Brufen® Effect je uobičajeni lijek za blage do srednje jake bolove.

Saznajte više