Prehlada

Obična prehlada je najučestalija bolest čovjeka. To je virusna infekcija gornjih dišnih puteva. Zahvaća sluznicu nosa, a katkad i ždrijelo i grkljan. U većini slučajeva je blaga bolest, stalno se pojavljuje i zahvaća sve dobne skupine.

 Prehlada se susreće tijekom cijele godine, a posebno je česta u hladnijim razdobljima godine (od rujna do travnja). Prosječna odrasla osoba preboli dvije do tri prehlade godišnje. Djeca su osjetljivija. Kod njih je prosjek daleko veći i mogu se zaraziti šest do dvanaest puta godišnje.

 Simptomi se obično počinju pokazivati dva do tri dana nakon infekcije. Najčešći simptomi su kašalj, iscjedak iz nosa, začepljen nos i grlobolja. A osim toga mogu se javiti i mialgija (bol u mišićima), umor, glavobolja i gubitak apetita. Neki virusi koji uzrokuju prehladu mogu proći i bez simptoma. U 20% slučajeva prehlada se može zakomplicirati bakterijskom superinfekcijom kao što je upala uha ili upala pluća. Većina prehlada traje tri do sedam dana.

 Uzročnici prehlade su različiti virusi. Najčešće je uzrokuju rinovirusi, koronavirusi, virusi parainfluenze, influenzavirusi, adenovirusi i enterovirusi. Kod djece važan je i respiratorni sincicijski virus. Razlikujemo više od 200 tipova virusa koji mogu uzrokovati prehladu. Inficirati se može neposredno (prijenosom iscjetka iz gornjih dišnih puteva bolesnika na kožu i sluznice) i kapljično (kihanjem ili kašljanjem pa prijenosom čestica iscjetka putem zraka). Osim toga, infekcija je moguća putem kontakta s predmetima na kojima se nalazi iscjedak. Virus može ući u tijelo kroz usta, nos ili oči.

 Liječenje prehlade je simptomatsko: otklanjanje i ublažavanje simptoma. Ako su simptomi prehlade blagi, potrebno je odmaranje i uzimanje toplih napitaka, a u slučaju povišene temperature antipiretika. Kod povišene temperature, pogoršanja stanja u vidu kašlja i bolova u grlu, može doći do bakterijske superinfekcije te se tada bolesnik treba javiti liječniku jer se bakterijske infekcije moraju liječiti antibiotikom.

 Prehlada se dijagnosticira prema kliničkim simptomima i liječničkim pregledom.

Da bi spriječili prehladu treba redovito prati ruke, jesti raznoliku prehranu sa dovoljno svježeg voća i povrća kako bi poboljšali otpornost organizma, unositi dovoljno tekućine i odmoriti se jer smo tada sposobniji obraniti se od infekcije.

 Ako nema nikakvih komplikacija, prognoza bolesti je dobra i bolest prolazi u roku od par dana do tjedan dana.

Brufen® Effect (ibuprofen) se koristi za kratkoročno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrensku glavobolju/glavobolju povezanu s migrenom, neuralgiju, zubobolju, bol u mišićima i zglobovima, bol u leđima, menstrualnu bol te simptoma obične prehlade i gripe uključujući i vrućicu.

Podaci dostupni u Viatris Hrvatska d.o.o.

Pregled medicinskog sadržaja: medicinsko-regulatorna služba, Viatris Hrvatska d.o.o.

Datum odobrenja: 15. lipnja 2023.