migrenska bol u žena

Simptomi migrene

Mnogi koriste termine glavobolja i migrena kao istoznačnice, međutim, migrena je mnogo više od jake glavobolje. Saznajte kako ih razlikovati i kako se na najbolji način othrvati njezinom napadu.

Kako je glavobolja jedna od glavnih značajki migrene, to zasigurno doprinosi nerazumijevanju različitosti dva pojma. Međutim, dok obična glavobolja zna biti razmjerno blaga i moguće ju je ignorirati, migrena nas može onesposobiti na takav način da smo prisiljeni satima mirno ležati u zamračenoj sobi. Simptomi migrene razlikuju se od osobe do osobe i o vrsti migrene, no osjećaj mučnine, povraćanje, osjetljivost na svjetlo i mirise i poremećeni vid često prate ovu vrstu glavobolje. Neki vide treperava svjetla ili linije, poznate kao aura. Bez liječenja, napad migrene može potrajati od 4 do 72 sata.

Uzroci i znaci upozorenja

Neupitno je da napad migrene predstavlja stanje zbog kojeg niste sposobni obavljati svakodnevne aktivnosti niti raditi za vrijeme njezinog trajanja. Još nije pronađen jasan uzrok. Genetska predispozicija, poznata i kao nasljednost, vrlo je jaka2. Sedam (7) od deset (10) pacijenata s dijagnosticiranom migrenom imaju bliskog rođaka koji pati od iste. Ako oba roditelja imaju migrene, postoji rizik od otprilike 70% da će njihovo dijete imati migrenu. Ovaj nasljedni rizik kod djece pada na 45% ako samo jedan roditelj pati od nje. Osjetljivost pojedinca na novi napad migrene vremenom se mijenja. Postoje mnogi čimbenici koji utječu na osjetljivost. Dugotrajan mentalni stres, varijacije u razini hormona, umor, uzimanje određene hrane, promjena vremena samo su neki od pojedinačnih čimbenika koji uzrokuju napad. Kada se udruži dovoljan broj tih čimbenika, oni svojom snagom izazivaju napad migrene.Često su prisutni upozoravajući simptomi, faze koje mogu upozoriti da predstoji napad. Njihovim osvješćivanjem, moguće je ublažiti migrenu poduzimajući mjere koje preporuča liječnik.

Kako liječiti i spriječiti napad migrene

Uvijek slijedite specifične upute vašeg liječnika o tome kako se nositi s napadom migrene i mjerama koje sprječavaju napad.

Dugoročno, poboljšanje cjelokupnog zdravlja kroz kvalitetnije spavanje i prehranu, kao i redovito vježbanje, može spriječiti ili ublažiti napade migrene.3

Brufen® Effect je protuupalni lijek za ublažavanje bolova koji je indiciran za kratkoročno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli, primjerice migrenskih glavobolja.4

Posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom koji će vam preporučiti djelotvornu dozu i odgovarajuće vrijeme uzimanja lijeka kako bi on imao najbolji učinak.

Brufen® Effect (ibuprofen) se koristi za kratkoročno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrensku glavobolju/glavobolju povezanu s migrenom, neuralgiju, zubobolju, bol u mišićima i zglobovima, bol u leđima, menstrualnu bol te simptoma obične prehlade i gripe uključujući i vrućicu.

Pregled medicinskog sadržaja: medicinsko-regulatorna služba, Mylan Hrvatska d.o.o.

Datum odobrenja: 25. siječnja 2019.

Glavobolja

Glavobolja je općenito vrlo česta pojava, no postoje različite vrste glavobolje koje na vas mogu utjecati na različite načine. Glavobolje mogu nastupiti u najnezgodnijim trenucima i mogu vas spriječiti u sudjelovanju u vašim svakodnevnim aktivnostima.

Saznajte više

Ibuprofen

Ibuprofen je protuupalni lijek za ublažavanje boli koji je primjeren u slučaju privremene boli. Dostupan je u različitim oblicima: u tabletama i u obliku granula za oralnu primjenu kao i sirupu za djecu. Dolazi i u različitim jačinama ovisno o Vašim potrebama.

Saznajte više