bol u vratu i ramenima

Bol u vratu i ramenima

Bol u vratu i ramenima može biti prava gnjavaža. Loše držanje, brojni sati rada i stres zbog kratkih rokova mogu uzrokovati stvarne probleme čak i kod vrlo aktivnih pojedinaca.

Vrat je jedan od onih dijelova tijela na koje ni ne pomišljamo sve dok nas ne zaboli, a onda pak samo o njemu razmišljamo. Isto vrijedi i za ramena. Ova dva dijela tijela zadužena su za nevjerojatan broj osnovnih svakodnevnih pokreta, od okretanja glave kako bismo vidjeli (primjerice, tijekom šetnje ili vožnje) do rada za računalom i radnim stolom. Bilo da vas boli vrat ili ramena, ili oboje, jedno je sigurno – bol i neugoda uzrokovane ovim stanjem prožimaju gotovo svako područje života. Jasno je zašto se dugotrajna ukočenost i ograničeni i bolni pokreti u ramenima često nazivaju smrznuto rame i potrebni su mjeseci pa čak i godine da bi se zaliječilo.1

Uzroci i liječenje

Kod boli u vratu i ramenima ponekad je uzrok očit, kao što su, primjerice, nedavna ozljeda ili nagli trzaj, no katkada se ona potajno prikrada tijekom duljeg razdoblja uslijed stresa ili lošeg držanja. Kad smo zabrinuti, skloni smo napinjati ove dijelove tijela, što može dovesti do iscrpljujuće ukočenosti mišića. Također, bol u vratu i ramenima jednostavno može biti uzrokovana neodgovarajućim uvjetima rada i spavanja. Kako biste izbjegli mučenje pri bolnim pokretima, pokušajte eksperimentirati s visinom radnog stola ili stolca, a za spavanje odaberite tvrđi madrac i drugačiju vrstu jastuka. Još jedna sjajna preventivna mjera je aktivnost i poboljšanje cjelokupnog zdravlja. Na primjer, možete si pomoći jogom ili nekom drugom umjerenom vježbom.

Brzo ublažavanje boli u vratu i ramenima

Dok bol u vratu i ramenima često ima jednostavne i očite uzroke, potrebno je dugo vremena da ona prođe jer napregnutim mišićima i zglobovima treba vremena da se oporave. Kratkoročno, to podrazumijeva mnogo neugode za onoga koji trpi ovakvu bol, no prisiljen je nastaviti sa svojim uobičajenim životom. Vaš liječnik ili ljekarnik može preporučiti protuupalni analgetik kao što je Brufen® Effect (ibuprofen) kao kratkoročno rješenje.2 Ova vrsta lijeka ima dvostruko djelovanje na smanjenje boli i ublažavanje upale koja bi mogla pogoršati stanje.

Uklanjanje boli pruža privremeno olakšanje kako biste mogli nastaviti s vašim svakodnevnim aktivnostima, ali pripazite da ne pretjerate ako ste ozlijeđeni, te uvijek potražite pravi uzrok, bilo da je riječ o vašem držanju ili razini stresa, kako biste poduzeli mjere da vam se isto ne ponovi u budućnosti.

Brufen® Effect (ibuprofen) se koristi za kratkoročno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli poput glavobolje, uključujući migrensku glavobolju/glavobolju povezanu s migrenom, neuralgiju, zubobolju, bol u mišićima i zglobovima, bol u leđima, menstrualnu bol te simptoma obične prehlade i gripe uključujući i vrućicu

Pregled medicinskog sadržaja: medicinsko-regulatorna služba, Mylan Hrvatska d.o.o.

Datum odobrenja: 25. siječnja 2019.

Bol u leđima

Bol u leđima je čest problem. Bolove u leđima često uzrokuje ukočenost mišića. Kod ublažavanja nelagode može pomoći kretanje i lagano vježbanje.

Saznajte više

Išijas

Simptomi išijasa uključuju oštru bol ili trnce duž nogu ili u stražnjici. Kod išijasa mnogi ljudi osjećaju snažniju bol kada sjede i za to postoji dobar razlog.

Saznajte više